Policilinca Algomed Timișoara
Polipii sunt formațiuni tumorale benigne care se dezvoltă și protruzionează pe suprafața mucoasei intestinale. Pot apărea la orice sediu al tractului gastrointestinal, fiind mai frecvent întalniți la nivelul colonului. Ei pot fi de două tipuri, hiperplazici – nu au risc de malignizare și adenomatoși - cu un risc de malignizare, fiind esențială obținerea unui examen histopatologic a acestora prin biopsie. Devine astfel important scoaterea polipilor pentru a putea preveni apariția cancerului colo-rectal.
Este estimat faptul că apariția polipilor se corelează cu vârsta fiind apreciat faptul că în jurul vârstei de 65 ani 25% dintre oameni au polipi colonici. Factorii implicați în etiopatogenia polipilor sunt atât genetici cât și factori de mediu. Factorii alimentari implicați sunt reprezentați de dieta bogată în carne roșie, săracă în fibre alimentare, fumatul, precum și consumul de alcool. Coexistența bolilor inflamatorii intestinale reprezintă factori de risc majori în apariția polipilor. De asemenea, existența polipozei intestinale ereditare care reprezintă boli genetice caracterizate prin apariția unui număr mare de polipi la nivelul colonului, cu o predispoziție înaltă de evoluție înspre malignitate reprezintă factori de risc, care inpun un screening corespunzător.
Ca și tablou clinic aceștia sunt asimptomatici deseori, rar putând să apară hemoragia digestivă inferioră, ocultă sau manifestă, fenomene subocluzive în cazul polipilor de mari dimensiuni, sau rar datorită secreției de mucus a polipilor viloși apariția diareei. Întrucât polipii colonici sunt asimptomatici deseori este esențială efectuarea unei colonoscopii de screening peste vârsta de 50 de ani pentru depistarea precoce a acestora. Prin efectuarea colonoscopiei este posibilă vizualizarea aspectelor patologice întâlnite la nivelul colonului, prin aceasta putând fi descrise numărul leziunilor, dimensiunea acestora, localizarea acestora. Polipectomia endoscopică reprezintă îndepărtarea prin endoscopie digestivă a polipilor utilizând diverse tehnici endoscopice în funcție de mărimea și tipul acestora, urmând ca aceștia să fie trimiși pentru un examen histopatologic.